#stærktteam #fællesmål
#stærktteam #fællesmål
Succesfuld udvikling af stærke arbejdsfællesskaber kræver, at I – der arbejder med Core Culture Toolboxen – har et succesfuldt internt samarbejde. I denne indsats finder I værktøjer og greb, I kan bruge.
Stædigt fokus
Det kræver et vedvarende og til tider stædigt fokus at lave en kulturforandring. I skal igangsætte, implementere, vedligeholde og justere allerede eksisterende praksisser for at udvikle stærke arbejdsfællesskaber i virksomheden.
Jo stærkere I står internt – når I arbejder med Core Culture Toolboxen – jo bedre kan I fastholde og igangsætte en række indsatser i virksomheden.
Et stærkt Core Culture-ledelsesteam opstår ikke automatisk. Det kommer ved dialog, tydelige roller, klare aftaler og afstemte forventninger samt mod på at lære af de erfaringer, I får undervejs. Invester derfor den nødvendige tid til at styrke jeres interne samarbejde.
“En forandringsproces bliver ikke bedre end den ledelse, som er ansvarlig for den. Med Core Culture fik vi konkrete værktøjer til at styrke samarbejdet i ledelsesteamet løbende”
Lars Chr. Ottesen, Marketingdirektør CMO, Nordic Computer
Ligesom det er smart at indlede arbejdet med Core Culture med at udfylde en projektramme, er det en god idé at udfylde et team charter.
Et team charter gør en stor forskel, fordi det udvider og formaliserer jeres ejerskab til udviklingen af Core Culture. Et team charter er det enkelte teammedlems forpligtigelse til at løse opgaven og tydeliggør de gensidige forventninger til opgaven.
Alle team charters er forskellige, men overordnet vil et
godt team charter indeholde:
Print team charteret ud eller udfyld det elektronisk på et af de første møder i Core Culture-ledelsesteamet. Gem det efterfølgende på et fælles drev.
NB! I kan med fordel læse punkterne: Roller, møder og kommunikation, inden I udfylder jeres team charter.
Et team charter gør mest gavn, hvis det er synligt. Derfor kan I med fordel sætte det i en ramme og hænge det op i jeres faste mødelokale eller printe det og tage det frem ved hvert møde.
Det er et langt sejt træk at udvikle en ny kultur, hvor stærke arbejdsfællesskaber er bærende. Effekten af alle de justeringer og indsatser, I implementerer, tager tid. Derfor er det vigtigt, at I holder gejsten oppe. Stædigt og vedholdende skal I blive ved med at drive udviklingen af stærke arbejdsfællesskaber.
Et trick er derfor at indføre tydelige roller, der sikrer, at I hele tiden er så effektive som muligt. Tre roller med lidt anderledes betegnelser har vist sig at være specielt gode i brugen af Core Culture Toolboxen – bålvagten, ballonskipperen og arkivaren.
Bålvagten – sikrer fremdrift og momentum
Bålvagten sikrer, at der er tilpas med brænde på bålet. Bålet må ikke blive for stort, så det ikke kan kontrolleres. Det må heller ikke blive for småt, så det brænder ud og dør.
I overført betydning sørger bålvagten for, at der hele tiden er tilpas gang i udviklingen af stærke arbejdsfællesskaber. At I får igangsat indsatser og får rykket på det, I ønsker. Bålvagten har fingeren på pulsen udadtil i virksomheden og har ekstra fokus på:
Ballonskipperen – ser jeres samarbejde udefra
Ballonskipperen kan flyve op i sin luftballon og se det hele oppefra. Hvad får ballonskipperen øje på?
I brugen af Core Culture Toolboxen har ballonskipperen det overordnede ansvar for, at I internt i teamet får talt om, hvordan det går med jeres samarbejde, og hvordan det går med udviklingen af stærke arbejdsfællesskaber.
Ballonskipperen har et særligt fokus på:
Arkivaren – organiserer og strukturerer
Arkivaren strukturerer og indsamler materiale, så det er overskueligt at finde igen. Han eller hun skaber overblik ved at kategorisere og ordne.
I udviklingen af Core Culture sikrer arkivaren ordentlig struktur og projektledelse. Det er personen, der får styr på jeres interne kommunikationskanaler, så indsatserne bliver afrundet ordentligt, og I får skrevet referat og fulgt op på aftaler.
Arkivaren har fokus på:
Tag en snak om, hvordan I vil arbejde med roller. Brug følgende punkter:
I kan med fordel indføre en artefakt eller figur, som de forskellige roller har stående på deres skrivebord. På den måde bliver I hele tiden mindet om at have fokus på Core Culture og udviklingen af stærke arbejdsfællesskaber.
I kommer til at holde forskellige møder i jeres team. Effektive teams er kendetegnet ved at holde effektive møder. I skal derfor sætte jer ind i, hvilken type møde I holder fra gang til gang, og hvordan I leder dem bedst muligt. På den måde bliver jeres møder udbytterige og effektive.
Generelt opererer man med fire type møder:
Beslutningsmødet
Problemløsningsmødet
Idémødet
Informationsmødet
Se indsatsen: Møder
Udover disse fire overordnede typer af møder er der særligt to møder, som det vil være en god idé at holde i jeres Core Culture-ledelsesteam.
Review-mødet er et tilbageblik, hvor I taler om jeres samarbejde, og hvordan det går generelt. Det er en god idé indimellem at holde et review-møde og at have målt jeres arbejdsfællesskab inden mødet.
Relevante spørgsmål til mødet lyder:
Arbejdsmødet er et møde, hvor I forbereder og planlægger indsatser, der skal implementeres. På disse møder skal I være konkrete og systematiske. ‘Arkivaren’ er aktiv på disse møder, hvor fokus ligger på projektledelse og eksekvering.
Relevante spørgsmål til mødet lyder:
Beslut hvilken type møde, I har brug for at holde. Start hvert møde med at tale om følgende:
I udviklingen af stærke arbejdsfællesskaber har sprog og kommunikation en stor betydning. I skal gå fra et ‘individorienteret sprog’ til et ‘fællesskabsorienteret sprog’ – og I skal gå forrest.
Kommunikationen hos ledere, der arbejder i stærke arbejdsfællesskaber, tager altid udgangspunkt i kerneopgaven og opgaveløsningen. Det betyder, at lederen hele tiden kommunikerer ud fra følgende prioritering:
Se indsatsen: Ledelseskommunikation
I skal rette jeres sprog og kommunikation mod arbejdsfællesskabet, og I kan med fordel øve jer på to fronter: Når I taler med resten af organisationen, og når I taler sammen internt i teamet.
Hver gang I taler sammen i teamet, kan I hjælpe hinanden med at holde fokus ved at:
Tal om jeres interne kommunikation og sprog. Brug følgende punkter:
Hvis I skal kunne drive kulturforandringen, skal I have en høj grad af beslutningskompetence.
Effektive teams tager løbende temperaturen i teamet og justerer undervejs. Husk at sætte tid af til interne evalueringer.
Behovet for klare forventninger og individuel oplevelse af kontrol gælder også for jer. Derfor er det vigtigt, at I definerer klare teamroller.
Hvilke gode erfaringer om et stærkt samarbejde skal vi huske at tage med os?
Er vi enige om formålet med samarbejdet? Er retningen klar for alle?
Hvad sætter vi hver især pris på, når det kommer til ‘det stærke samarbejde’? Hvad er fælles for os? Og hvor er vi forskellige?
Der findes et væld af bøger, artikler og pjecer om forskellige værktøjer og metoder, der sikrer god projekt- og forandringsledelse.
Hvis I vil læse mere, kan I søge på: forandringsledelse, teamudvikling, ledelse, samarbejde.
I kan også hente viden fra BFA (Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø). Der er fem branchefællesskabsråd i Danmark.
(kilde: www.godtpsykiskarbejdsmiljo.dk)